Transcripties archiefstukken Craenen in Grave
Deze trancripties archiefstukken Craenen in Grave werden door mij gemaakt in de tijd tussen juli 1998 en januari 2003. Ik heb overigens nog meer transcripties gemaakt van stukken die niet rechtstreeks betrekking hebben op de familie Craen(en).
Het betreft dan voornamelijk stukken welke me opgevallen zijn door, in mijn ogen tenminste, wonderlijke en interessante onderwerpen, deze zijn apart gebundeld.
De meeste archieven welke hieronder vermeld staan waren te vinden in het Streekarchief Brabant Noord-Oost te Grave. Thans zijn deze archieven gedeponeerd in het Noordbrabants Archief in Den Bosch.
Hoe kwam ik er toe in het Streekarchief Brabant Noord-Oost te Grave te gaan zoeken ? Wel, in het archief van het Hoofdgerecht in Roermond, aanwezig in het Gemeente Archief aldaar, bleek uit de Nalatenschap van Johan Craen, (zoon van Hans Craen III), de afkomst uit Grave.
In Grave was aanvankelijk weinig te vinden
In de doopboeken was geen enkele Craen te vinden, gelukkig was wel het huwelijk van Hans Craen III en Derrisken Ermers wel in het Protestantse trouwboek te vinden.
De doop van de minstens vier kinderen, waarvan er twee zeer jong zijn overleden, uit het huwelijk Craen-Ermers, heeft waarschijnlijk plaatsgevonden door de pastoor van Velp. Dit vermoed ik naar aanleiding van de verwijzingen naar het Katholieke karakter van deze ouders.
Het vinden van het vergeten familie wapen in augustus 1998 bij het nog steeds bestaande Cloveniers Gilde in Grave wekte al snel mijn interesse. Het begon met de ontdekking van een artikel in de Maasgouw van juli/augustus 1952 met de titel ‘Venlose Notarissen’. Daarin wordt o.a. gewag gemaakt van Joannes Craen, notaris van Venlo tussen 1682 en 1694, het jaar van zijn te vroege overlijden. (Ook zijn vader in Roermond kon dit ambt slechts kort uitoefenen, nl van 1652 tot 1665, toen hij stierf, waarschijnlijk aan de gevolgen van een besmettelijke ziekte.)
Het opgraven van zijn grafsteen in 1948
Ten gevolge van bouwwerkzaamheden in de Klaasstraat in Venlo in 1948 werd zijn grafsteen opgegraven, dit deed me terugzoeken in de wapenbeschrijvingen die ik van het Centraal Bureau voor Genealogie al enige tijd in huis had. En daartussen vond ik een beschrijving welke aansloot bij het in Grave beschreven wapen.
Het uitkammen van vooral de Oud Rechterlijke Archieven van Grave en het Land van Cuyk leverde aardig wat gegevens op, waardoor het toch mogelijk werd de Genealogie Kranen, ondanks het ontbreken van exacte geboorte-, overlijdens- en huwelijksdata, te vervroegen naar het jaar 1571.
Mocht u na lezing van deze verzameling – of na archiefonderzoek – opmerkingen, of nog mooier, aanvullingen hebben, dan houd ik me daar vanzelfsprekend graag voor aanbevolen.
Voor u is het denk ik aan te bevelen achteraan te beginnen, bij de NAMEN-INDEX, die begint op bladzijde 166. U vindt daar ruim 700 eigen-namen en toponiemen, alfabetisch gesorteerd op voornaam, uit grofweg de periode 1580-1680.
Opmerking: Namen werden soms in een en hetzelfde stuk verschillend geschreven, u zult dan ook van nog al wat namen meerdere varianten tegenkomen.
Transcripties archiefstukken familie Craenen Grave