Genealogie familie Craen Kranen
Het onderzoek naar onze familie Craen Kranen is voor zover nu nog is na te gaan voor het eerst opgepakt door mijn oom Ben (Bernard) Kranen (*Schiedam 19-5-1899, † Bilthoven 18-7-1995). Dit blijkt uit de bewaard gebleven correspondentie die hij in het jaar 1955 met de heer J.J.G. Kranen in Rotterdam voerde.
Er bleek met deze naamgenoot geen familierelatie te bestaan, immers, de familie J.J.G. Kranen in Rotterdam stamde af van Christiaan Kranich, afkomstig uit het 18e eeuwse Willershausen in Hessen.
In juli 1977 typte oom Ben in eerste instantie voor zijn zoons Jan en Tjeb een uitgebreide geschiedenis van hem en zijn gezin, ‘familie-gegevens’ zoals hij ze noemde. Daaruit put ik straks ook in de hierna volgende genealogie.
In 1979 nam hij contact op met het Gemeente Archief in Schiedam, daar was hij immers geboren, met het verzoek nadere gegevens te verstrekken over zijn directe voorouders. Die heeft hij gekregen tot en met de eerste Kranen die in 1808 Schiedam binnenkwam. Het Schiedamse archief adviseerde hem voor verder onderzoek naar het Limburgs Archief in Maastricht te gaan, in verband met de gesignaleerde afkomst uit Susteren.
Die stap heeft hij nooit gezet, wel heeft hij een begin gemaakt met de genealogie van onze familie door alles wat hem inmiddels bekend was uit te typen en uit te delen aan zijn beide zoons en geïnteresseerde neven. Deze gegevens pasten op een A-viertje dat bij mij op een prikbord heeft gehangen vanaf ca. 1980 tot de zomer van 1991.
Pas in 1991 deed zich de gelegenheid voor tijdens een korte kampeervakantie in Zuid Limburg met zoon Wout(er Dirk) een bezoek te brengen aan het toen nog zo genoemde Rijks Archief Limburg in Maastricht.
Al vrij snel hadden we in de ‘klappers’ van Susteren onze man uit Schiedam gevonden en daarna kon al snel de stamboom uitgebreid worden tot 1716, het eerste optreden van een Cranen (van onze familie ten minste) in Susteren, te weten het huwelijk van Johannes Cranen, afkomstig uit Obbicht, met Catharina Rots uit Feurth, de zogenaamde ‘voorstad’ van Susteren.
Door wat ik oom Ben tijdens onze ontmoetingen, toen nog in Bussum, over de behaalde resultaten in Maastricht vertelde, raakte ook zijn zoon (mijn neef) Jan, daadwerkelijk geïnteresseerd. Met een tomeloze energie stortte hij zich vanaf mei 1992 op de DTB boeken in het Rijksarchief Limburg te Maastricht en het CBG in Den Haag. Hij noteerde de gegevens van de meeste vertakkingen en kwam er op die manier in 1993 achter dat onze familie, via een kort intermezzo in Obbicht, afkomstig moest zijn uit Roermond.
Al in 1994 durfde Jan het aan een boek samen te stellen met de titel Genealogie van Craen tot Kranen.
Genealogie Craen Kranen